Още малко Брюксел

Прочетох някъде абсурдното твърдение,че два дни са напълно достатъчни, за да разгледаш Брюксел. Извинете, но толкова време не е достатъчно дори да видиш Кралските музеи на изящните изкуства. Старите майстори са изложени в една внушителна сграда в неокласически стил, в която може да се нагледате до насита на Ван Дайк, Рубенс, двамата Брьогел и много други. До него е:

Магрит1

Познахте го, нали? Самият Магрит… Ако не припаднете междувременно, тук има толкова негови работи за гледане, че ви стига за цял живот, но това не е единственото място в Белгия, където излагат Магрит. Той е голямата белгийска гордост и с пълно право. И местни, и туристи много обичат този велик човек, така че не правете моята грешка да се наредите на касите за билет, да чакате около 4 часа и накрая да затворят музея под носа ви. Добре, че Васко е достатъчно съобразителен да знае, че билети за някои музеи задължително се купуват в интернет.

Наблизо е привлекателната сграда на Музея на музикалните инструменти, не толкова монументална, но колоритна.

музикалните инструменти

Лаик съм, но ми беше страшно интересно, не съм предполагала, че съществуват толкова инструменти. Предполагам, че за професионалисти тази сбирка е безценна. В музея може да опиташ да посвириш на някои инструменти, организират и концерти, лекции и курсове за деца. Въобще музеите никъде не са единствено място, в което само представят някаква колекция – винаги има образователни програми, лекции, представления, гостуващи изложби, специализирани библиотеки и задължително прекрасни книжарници с албуми и литература в съответната област. Уредниците са много информирани и готови да ви посветят цялото си време и да отговарят на въпроси. С малко късмет от тях ще научите повече, отколкото ако се включите в група с гид.

Малко по-нататък е чудесният брюкселски Музей на модерното изкуство, по-надолу е Кралската библиотека, отворена за читатели и за разглеждане на музейните експонати. Е, тук вече отново залитах. За щастие тя граничи с малка градина с пясъчни алеи и красив изглед, където може да запалиш цигара и да се съвземеш. На околните пейки хората четат.

Всичко това е събрано на малка площ, но не си мислете, че ще спестите време – за всеки музей ви трябва поне един ден, малко е, но ще имате представа.

инсталация

Както си вървите из някоя с нищо непрославила се улица, може да попаднете на нещо такова:

Красива е.

На различни места из града се появяват временни инсталации, правени от брюкселски и гостуващи художници.

Дали

А и аз тази година имах несрещан късмет с временните експозиции, в Брюксел например (чиста случайност, не знаех предварително) беше тази.

Изглежда, Васко обича да пътува дори повече и от мен, така че не удържахме дълго на едно място. Той искаше да ми покаже Амстердам, но в крайна сметка поехме към еврейския диамантен град, който отдавна ми е интересен.

(следва)

Advertisements

Етикети: ,

2 Коментари to “Още малко Брюксел”

  1. Графът Says:

    Добре, че седна да пишеш!
    Половината от това не си ни разказала, по-точно, не по тоя начин.
    А бе, друго си е да четеш черно на бяло! 😀

  2. deni4ero Says:

    😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: